Om Rosengren Gjuteri

Rosengrens Metallgjuteri är ett företag med anor tillbaka till förra seklets början. Grundaren Julius Nicolaus Rosengren startade verksamheten 1909 på gamla Limhamn söder om Malmö. Produktionen bestod då främst av industridetaljer till Skånska Cementgjuteriet.

Vi har sedan ett par år tillbaka både gjuteri, tillverkning och kontor i nya lokaler i Vintrie, precis utanför Malmös centrum. Läget alldeles invid Öresundsbron ger oss inte bara en strategisk närhet till Köpenhamn och Malmö, utan placerar oss även mitt i norra Europas för tillfället mest expanderande region, Öresundsregionen.

Det är idag fjärde generationen Rosengren, som driver företaget och under vår verksamhetstid har vi byggt upp en prägel av hantverk och god design, samt en strävan efter ett avantgardistisk uttryck i våra kollektioner.

Vi har många formgivare och konstnärer knutna till vår verksamhet och de arbetar med allt från bruks- och inredningsföremål till industridesign. Vi använder främst sandformar då vi gjuter, men även vaxgjutning förekommer.

Den första skulpturen göts 1912 till konstnären Johannes Collin och sedan dess har vår fabrik levererat ett stort antal konstverk, av vilka några kan nämnas:

  • “Moder med barn”, Kanslihusets gård i Stockholm
  • “Heliga Birgitta”, San Lorenzo i Rom, Italien
  • “Thalia”, Malmö Stadsteater
  • “Livets brunn”, Skövde

 

J.N. Rosengrens Metallgjuteri 1909

Metoden att forma metall genom gjutning är mycket gammal och kan spåras tillbaka till bronsåldern. Man använde då djurfett, som formades till yxor eller andra föremål. Dessa bakades sedan in i lera, som först fick torka och sedan värmas upp, så att fettet rann ut. Därefter var det bara att hälla i den smälta metallen.

Denna metod, “vaxmetoden”, används faktiskt fortfarande idag och anses av många vara den finaste och mest avancerade. Den vanligaste metoden numera är dock sandformning, med vilken man under högt tryck pressar lerbunden sand mot en modell. Modellen tas sedan ut och man erhåller ett hålrum, i vilket man häller smältan.